Η Ρύθμιση του βάρους αποτελεί ένα από τους κύριους λόγους που κάποιος επισκέπτεται τον διαιτολόγο. Με τον όρο ρύθμιση βάρους δεν εννοούμαι μόνο την απώλεια βάρους , αλλά και την πρόσληψη. Το αν πρέπει να χάσει ή βάλει κάποιος βάρος μπορούμε να το κρίνουμε εξετάζοντας συνδυαστικά, 5 ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά:
- Το φύλο
- Την ηλικία
- Το ύψος
- Το βάρος
- Το ποσοστό λίπους ( διαφορετικά για τα 2 φύλα).
Έτσι λοιπόν ο Διαιτολόγος χρησιμοποιώντας συνδυαστικά όλα τα παραπάνω παράγοντες, μπορεί να κρίνει εάν ένας διαιτώμενος είναι ελλιποβαρής / φυσιολογικός / υπέρβαρος / παχύσαρκος και αναλόγως να πράξει τα δέοντα.
Το Υπερβάλλον Βάρος
Η αλήθεια είναι πως σήμερα και ειδικά στον δυτικό κόσμο το πρόβλημα δεν είναι τόσο το ελλιπές βάρος, όσο το υπερβάλλον. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα περίπου 6 στους 10 Έλληνες είναι υπέρβαροι και ένα 17% περίπου είναι παχύσαρκοι, με το ποσοστό παχυσαρκίας στα παιδιά να είναι πολύ κοντά, στο 14% ( Eurostat 2019). Θα μπορούσαμε σχεδόν να μιλήσουμε για «επιδημία». Οι παράγοντες που μπορούν να θεωρηθούν υπαίτιοι είναι πολλοί:
- Το γονίδιο
- Το περιβάλλον
- Το κοινωνικό – οικονομικό status
- Τα διαφορά προβλήματα υγείας ( ορμονικά κλπ)
Και οι πιο απλοί και συχνοί λόγοι:
- Η καθημερινές μας Δραστηριότητες (καθιστική καθημερινότητα)
- Η έλλειψη άσκησης
- Οι διατροφικές μας επιλογές.
Από προσωπική μου εμπειρία, έχοντας παρακολουθήσει διαιτώμενους από όλες τις ομάδες ανθρώπων ασκούμενους και μη, από έναν απλό καθημερινό άνθρωπο μέχρι και έναν αθλητή της ελληνικής εθνικής μας ομάδας, θα έλεγα ότι όλα επηρεάζουν, αλλά την μεγαλύτερη επιρροή με τρομακτικά τεράστια διαφορά την ασκεί ο τρόπος ζωής που επιλέγουμε να κάνουμε. Και είναι τρομακτικό αν δούμε ένα επαγγελματία αθλητή, το πλούσιο πρόγραμμά του και την στρατιωτική συνέπεια που δείχνει σε αυτό. Το πως ανταπεξέρχεται στο μεγάλο φόρτο προπονήσεων μαζί με την εργασία του και πολλές φορές και τις σπουδές του ταυτόχρονα. Πάντα πιστοί ακόλουθοι του προγράμματος τους από το προπονητικό, επαγγελματικό, μέχρι και το διατροφικό τους κομμάτι.
Άρα θα έλεγα ότι το αδυνάτισμα, πάνω από όλα είναι θέμα πίστεως στον εαυτό μας, πειθαρχίας, υπομονής και επιμονής στο στόχο μας, ώστε να αλλάξουμε συνήθειες και να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας.
Και μην το ξεχνάμε! Η αλλαγή απαιτεί αισιοδοξία..
Κανένας αθλητής δεν θα συνέχιζε να προσπαθεί αν δεν πίστευε ότι μπορεί να βγει κάποια στιγμή πρώτος! Γιαυτό παραμένουν πιστοί στους προπονητικούς, στους επαγγελματικούς, στους διατροφικούς τους στόχους.
Αντιθέτως οι περισσότεροι από εμάς τους “κοινούς θνητούς” «εάν μπορούσαμε να πάμε μέχρι και την κουζίνα με το αμάξι θα το κάναμε», όπως λέω και στους φοιτητές μου χαριτολογώντας. Και εκεί έρχεται και ο ρόλος εμάς των ειδικών. Προσπαθούμε να πετύχουμε μαζί αυτό την αλλαγή, χρησιμοποιώντας την καλύτερη οδό και είμαστε δίπλα στον διαιτώμενο στηρίζοντάς τον τόσο στο διατροφικό, όσο και στο ψυχολογικό κομμάτι. Όπως ακριβώς και οι προπονητές!
Γιαυτό πριν έρθεις στον διαιτολόγο, το μόνο που χρειάζεται εσύ να κάνεις είναι να είσαι σίγουρος ότι το θέλεις, και να είσαι έτοιμος να αλλάξεις. Χρειάζεται επίσης και λίγη αισιοδοξία, να πιστέψεις σε εσένα και στον στόχο σου όπως ακριβώς κάνει ένας αθλητής! Όσο για τα υπόλοιπα μην σε απασχολούν, είναι δική μας δουλειά!