Η αλήθεια είναι πως σήμερα και ειδικά στον δυτικό κόσμο το πρόβλημα δεν είναι τόσο το ελλιπές βάρος, όσο το υπερβάλλον. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα περίπου 6 στους 10 Έλληνες είναι υπέρβαροι και ένα 17% περίπου είναι παχύσαρκοι, με το ποσοστό παχυσαρκίας στα παιδιά να είναι πολύ κοντά, στο 14% ( Eurostat 2019). Έτσι θα μπορούσαμε σχεδόν να μιλήσουμε για «επιδημία». Οι παράγοντες που μπορούν να θεωρηθούν υπαίτιοι είναι πολλοί:
- Το γονίδιο
- Το περιβάλλον
- Το κοινωνικό – οικονομικό status
- Τα διαφορά προβλήματα υγείας ( ορμονικά κλπ)
- Η καθημερινές μας Δραστηριότητες
- Η έλλειψη άσκησης
- Οι διατροφικές μας επιλογές.
Από προσωπική μου εμπειρία, έχοντας παρακολουθήσει διαιτώμενους από όλες τις ομάδες ανθρώπων (ασκούμενους και μη), από έναν απλό καθημερινό άνθρωπο μέχρι και έναν αθλητή της ελληνικής εθνικής μας ομάδας, θα έλεγα ότι όλα επηρεάζουν, αλλά την μεγαλύτερη επιρροή με τρομακτικά τεράστια διαφορά την ασκεί ο τρόπος ζωής που επιλέγουμε να κάνουμε (διατροφικές επιλογές, άσκηση, φυσική δραστηριότητα, κλπ).
Πέρα από αυτό , υπάρχουν βέβαια και κάποιοι άλλοι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος μας , όπως το αν κάποιος ήταν παχύσαρκος στην παιδική του ηλικία, ή ότι το σώμα μας και ο νους μας έχει «μνήμη», «συνηθίζει» και «προσαρμόζεται» σε κάποιες συνθήκες (είτε καλές, είτε κακές) και αυτό θέλει λίγο προσπάθεια & χρόνο μετά για να αλλάξει (π.χ. κάπνισμα, αλκοόλ, υψηλά θερμιδικές/επεξεργασμένες τροφές κλπ).
Εκεί είναι πλέον που ξεκινά ο δικός μας ρόλος, του ειδικού διατροφολόγου. Κύριο μέλημα μας είναι να μπορέσουμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή απώλεια βάρους, μέσω της απώλειας λίπους, χωρίς να μειωθεί η μυϊκή μάζα, τηρώντας τις εθνικές και διεθνείς συστάσεις των επίσημων επιστημονικών φορέων με τελικό στόχο, τόσο την απώλεια βάρους όσο και την πρόληψη (μακροχρόνια), γιατί πάνω από όλα, σημασία έχει η υγεία. Και αυτό θα επιτευχθεί με ένα διαιτολόγιο προσαρμοσμένο στο πρόγραμμα, στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες/προβλήματα υγείας του κάθε διαιτώμενου.